Korozyonun metaller üzerindeki etkisini engellemek için kullanılan çok farklı yöntemler vardır bunlardan biride yüzey kaplama teknolojisidir. Çeşitli metal kaplama yöntemleri vardır bunlardan biride çinko kaplamla yani galvanizleme işlemidir. Bu yöntem genellikle üç şekilde yapılabilir; sıcak daldırma, metal püskürtme ve elektroliz yöntemi. Bu galvanizli malzemeler inşaat sektöründen beyaz eşya Sektörüne kadar birçok sektörde kullanılmaktadır. Bundan dolayıdır ki bu sektörde yapılan gelişmeler toplumu ciddi bir biçimde etkiler. Bu makalede galvanizleme işlemi uygulanan metallerin mikro yapısını inceleyeceğiz.
Sıcak daldırma yöntemi kullanılarak galvanizleme
Sıcak daldırma yöntemini şu şekle tanımlayabiliriz; metalin ergimiş çinko havuzuna daldırılarak üzerinin çinko malzemesi ile kaplanmasıdır.
Çinko kaplama tavı (Galvannealing)
Bu işlem üzeri kaplanan çinkonun kaplama işlemi bittikten sonra kısa bir süre 5000 C0 ısıtılmasıdır. Kaplanan metallerin bu şekilde ısıtılmasının amacı yapışabilirlik ve kaynaklanabilirliklerin artmasını sağlamaktır. Bu işlem çinko havuzunun üstündeki sürekli soğutma ve ısıtma işlemi yapılarak gerçekleştirilir. Metalin kazanacağı özellikler ısıtma işleminin uzunluğuna, soğutma işlemine, tutma sıcaklığı v süresine bağlı olarak değişir. Bunun yanında çinko sacın kimyası da önemlidir.
Galvanizli sacların mikro yapısı
Üzerine galvaniz işlemi uygulanmış sac kesilirken çinko kaplama yapılmış bölgenin yani metal yüzeyi ile çinkonun ayrılmamasına dikkat edilmelidir. Bu işlemde ıslak zımparalama yapılabilir. Eğer parlatma yapacaksak su kullanmamalıyız çünkü su kaplamayı lekelendirir. Galvanizleme işleminden önce yapılan temizlemede çelik asitle gereğinden fazla yıkanırsa iyi bir sonuç elde edilemez çünkü hidrojen birikmesi oluşabilir ve oluşan birikme şişerek hava boşluklarına neden olur bu boşluklarda kaplamaya engel olabilir.
Çinko tavlaması yapılan çeliklerde üç değişik içyapı tipi vardır bunlar tip 0, tip 1, tip 2 dir.