Korozyondan korunması amacıyla, çinkoyla kaplama işleminden geçirilen demire ‘galvaniz kaplama‘ demir denilmektedir. Aynı zamanda galvaniz kaplama işlemi çelik içinde uygulanmaktadır. Demir, paslanma ihtimali yüksek olan alanlarda kullanılacaksa galvaniz kaplama yapılmalıdır. Böylece demirin hem ömrüz daha uzun olur, hemde daha dayanıklı hale getirilmiş olur. Ama eğer demir veya çelik asitli bir ortamda kullanılırsa, galvaniz kaplama yapılmış olsa bile korozyon oluşumu mümkün olabilir.
Galavaniz kaplama işlemi gerçekleştirilirken kullanılan iki temel teknik vardır. En yaygın olanı ‘sıcak daldırma galvaniz kaplama’ yöntemidir. Bu yöntemde demir oldukça sıcak, sıvı çinkoyla olu tanklara batırılırlar. Bazen duruma göre çinkonun içerisine kurşunda katılabilir. Demir, çinkodan çıkarıldıktan sonra üzerinde bir çinko tabakası oluşacaktır. Bazen galavaniz kaplama demir, yüzyini düzleştirmek için bir düzleştirme işleminden geçebilir. Daldırma galvaniz kaplamayı yapmak için kullanılan diğer bir teknikse, elektro kaplama yöntemidir. Fakat elektro kaplama yöntemi pek sık olarak kullanılan bir yönem değildir.
Galvaniz kaplama yapılan demirin yüzy rengi parlak veya mat gri olabilir. İstenirse galvaniz kaplama demirin yüzeyi boyanabilir veya olduğu gibi kullanılabilir. Boyama işlemi daha çok kullanılacağı alanla uyum sağlaması amacıyla yapılır. Örneğin bahçe çitlerinde kullanacağınız galvaniz kaplama demir çit direklerini, ortama uyum sağlaması amacıyla yeşile boyayabilirsiniz.