Arama:
Dil Seçimi:

‘galvanizleme’ olarak etiketlenmiş yazılar

Sıcak daldırma Galvanizleme

Cumartesi, 23 Temmuz 2011

Bu işlemi şu şekilde tarif edebiliriz çelik formatındaki herhangi bir şekli olan bir malzemenin çinko havuzuna daldırılarak kaplanması işlemidir.Bunu yapmamızın amacı kaplanacak olan maddenin dış ortamın şartlarına dayanıklı olması ve daha az bakım ve onarım gerektirmesi. Çünkü kullanacağımız malzemenin kulanım ömrü üzerindeki çinko kaplamanın fazlalığına ve iyi yapılmasına bağlıdır.

Sıcak daldırma galvaniz’in kısa tarihçesi

Sıcak daldırma işlemi 1741 tarihinde fransız bir bilim adamı olan Melouin sıvı çinko havuzu oluşturarak içine demir parçaları atmıştır ve böylelikle ilk galvaniz çalışmalarına başlamıştır.
ingiliz profesör olan Watson Bishop sıcak daldırma işleminin kaplanacak madde temizlendikten sonra yapılırsa daha verimli olacağını anlamış ve bununla ilgili yayınlar yapmıştırGünümüzde uygulanan çelik galvanizleme işleminin tarihi ise 1854’e dayanır.Bu yöntemi iki Fransız bilim adamı bulmuştur.Boucher ve Müller. Sürekli tavlama ardından temizleme ve son olarak galvaniz işini ise İngiliz George Betson bulmuştur ve geliştirmiştir. 1890 yılında galvanizli çeliğin ped tarafından sıyrılması bulunmuştur ve galvaniz işlemi günümüze kadar adım adım gelişerek gelmiştir.

Demir çinko alaşım tabakaları

Çelik tel galvanizleme işlemine başlandığında ve reaksiyon optimum sıcaklığa ulaştığında çelik tel ile çinko arasındaki kimyasal birleşme başlar ve üzerinde bazı katmanlar oluşu bu katmanlar şu şekildedir:

1. Eta tabakası.Bütünüyle  çinkodan oluşur.

2. Zeta tabakası.Yaklaşık olarak %94 çinko ve %6 demir içerir.

3. Delta tabakası.Yaklaşık olarak %90 çinko ve %10 demir içerir.

4. Gama tabakası.Yaklaşık olarak %75 çinko ve %25 demir içerir.

5. Çelik tel.

çelik telin üzerinde oluşan alaşım tabakaları demir ve çinkoya oranla daha katı ve serttir.Bundan dolayı galvanizlenmiş teller aşınmaya ve korozyona karşı çok daha sağlam bir yapı gösterirler.Tabakanın kalınlığı oluşma süresi ile doğru orantılıdr. Toplam kaplama kalınlığının yarısı kadar olursa alaşım tabakasının kalınlığı ideal kaplama elde edilmiş olur.Eğer kaplama tabakası daha kalın olursa telin sertleşmesinden dolayı kırılmalar meydana gelebilir.

Galvaniz Kaplamalı Ürün Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Salı, 24 Mayıs 2011

Demir-çelik sektörünün hızla ileryen dallarından biri olan Galvaniz kaplama, hemen hemen her fabrikada ve atölyede uygulanmaktadır.Bu kadar çok üretilmesinin sonucu olarak da bazı galvaniz kaplamalarda kalite düşüklüğü meydana gelmektedir.

Kalitesi düşük bu ürünler daha kısa ömürlü olmaktadır.Uygulanan alanların zarar görmesini ve dış etkenlerden korunmamasına neden olmaktadır.Tüm bu olumsuz sonuçlardan kurtulmak adına Galvaniz kaplamalarda bazı standartlar kullanılmaktadır.Bu standartlara uygun olarak üretilmeyen tüm maddeler kalitesizdir ve çabuk dağılmaktadır.

Peki nedir bu kalite standartları diye soracak olursanız şöyle açıklayabiliriz.

Mesela bir saç üretiyoruz.Galvanizleme işlemiyle birlikte kalite standartları şu şekilde olmalıdır:

Galvanizleme işleminde formların önceden belirlenmiş olması.
Et kalınlığının 0,50 mm ile 1 mm aralığında olması
Boyunun 6-12 Metre aralığında olması
Genişliğinin 1 Metre olması

gibi bazı özellikler vardır bu şekilde kesilen ve üretilen ürünler daha dayanıklıdır.Ayrıca galvanizleme işleminde en kalitesi çinko kaplamadır.Diğer kaplama hammaddelerine göre daha dayanıklı olan çinko hem estetik açıdan hemde dayanıklılık bakımından tercih edilmelidir.

TURAN METAL İNŞAAT VE NAKLİYE SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

Fabrika Cumhuriyet.Mah.inönü cad.no:44/çayırova/KOCAELİ
İrtibat: 0262 658 06 12 / 13-14 Fax: 0262 658 06 15
Turan Metal İnşaat ve Nakliye San. ve Tic. LTD. ŞTİ. © 2010 Galvaniz Kaplama