Arama:
Dil Seçimi:
Silisyumsuz çeliklerin galvanizlenmesi

Silisyumsuz çeliklerin galvanizlenmesi işleminde alışılmış olanın dışında bir takım zorluklarla karşılaşılır. Aynı zamanda silisyum miktarı normalden fazla olduğunda da kaplama işlemi doğru sonuçlar vermez.460 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda banyoya alüminyum ilavesi yapmak silisyum içeren çelikler açısından çok avantajlı olmaktadır. Ayrıca yüzde 0.12 den az silisyum içeren çeliklerde çelik yüzeyinin janjan yapılması faydalı olabilmektedir.1970 den bu yana geliştirilen iki farklı teknoloji daha vardır. Bu teknoloji ile geliştirilen teknikler silisyum içeren çeliklerin galvanizle kaplanmasında kontrolü daha iyi sağlama ve elde tutma imkânı verir. Bu teknolojilerden biri Polygalva olup patentli bir teknolojidir. İkinci teknolojik işlem ise normal galvaniz işleminin yapıldığı 450 derece sıcaklık yerine 550 derecede galvaniz işlemini yapmaya olanak sunar.

Polygalva işlemi

Polygalva asıl olarak içerisinde magnezyum,çinko,kalay ve kurşun içeren ve bunların miktarları kontrollü olarak ayarlanan bir çinko alaşımıdır.Bu alaşımda alüminyumun kullanılma amacı ise intermetalik tabakalaşma hızını en aza indirgeyerek olabildiğince yavaşlatmaktır.Diğer elementlerin amacı ise galvaniz kaplamanın devam etmesini sağlamaktır.Bu işlemde mükemmele yakın sonuçlar elde etmek istiyorsak aşağıdaki ilemleri sırasıyla uygulamamız gerekmektedir.

  • Yağ alma işlemi 80 ila 90 dere arasında yapılan alkali banyo
  • Akarsuda durulama işlemi
  • %50 hidroklorik asit kullanılarak dağlama işlemi (inhibitör karıştırılmalı)
  • Akarsuda durulama işlemi
  • %70 hidroklorik asit kullanılarak inhibitör kullanmadan dağlama işlemi(Bu adım isteğe bağlıdır ve çoğu durumda kullanılmaz)
  • İşlem öncesi her zaman yapılan şeylerin yapılması

Ayrıca oluşturulan alaşım kompozisyonun uygun durumda kalması için periyodik olarak kontrol edilmesi gerekmektedir.(Kimyasal analizlerin yapılması gerekmektedir.)bu işlem sırasında meydana gelen alüminyum ve magnezyum elementi kayıplarını karşılamak için işleme iki temel alaşım eklenir.eğer bu yapılırsa mükemmel alaşım dengesi çok büyük bir rahatlıkla sağlanabilir.


Yorum yapın

TURAN METAL İNŞAAT VE NAKLİYE SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

Fabrika Cumhuriyet.Mah.inönü cad.no:44/çayırova/KOCAELİ
İrtibat: 0262 658 06 12 / 13-14 Fax: 0262 658 06 15
Turan Metal İnşaat ve Nakliye San. ve Tic. LTD. ŞTİ. © 2010 Galvaniz Kaplama